maanantai 30. marraskuuta 2009

...

Otsikoiden keksiminen ei ole mun juttu, joten jätetään se tällä kertaa välistä. Tätä blogiakin pitäisi oikeasti päivitellä paljon useammin, mieluiten joka treenin jälkeen.

Voisinkin parhaani mukaan listailla tähän Priman kanssa treenattuja juttuja, niin pysyy itsekin paremmin kartalla. Paljon varmaan unohtuu, mutta ehkä tästä olisi itselle jotain iloa.

Leikkiminen
... on ainakin Primasta HAUSKAA, ja sehän kai tärkeintä onkin. Huitelee edelleen mielellään leluineen pitkin kenttää, mutta olen nyt itse passiivisempi enkä houkuttele (ainakaan sanallisesti) niin paljoa. Vaihdan lelun namiin, nappaan sitten Priman pudottaman lelun ja jatketaan taisteluleikkiä. Tämä tuntuu toimivan nyt parhaiten.

Saalistaessa & taistellessa toistelen välillä "kii", ehkä tämän avulla saadaan lelujen vaihdotkin joskus sujumaan. Lisäksi se on Primalle merkki siitä että se saa ampua leluun kiinni esim. luoksetulossa (ampuisi toki muutenkin, mutta myöhemmin tästä voi olla hyötyä, haittaa siitä ei ainkaan ole)

TOKO:
Seuraaminen "heel"Sivulle tulee ihan hyvin, on varsin riippuvainen mun vasemmasta kädestä, joka roikkuu ihan paikoillaan sivulla. Näinhän se tulee toki olemaan myöhemmin kisoissakin, mutta nyt kohdistaa kuonollaan aika tarkasti siihen (vaikkei ole namia kädessä).

Seuraaminen sujuu imuttalla kai ihan mukavasti, ilman namiakin menee mukavan tuntuisesti - tämän vaatisi kyllä videointia. Haluaisin itsekin nähdä miltä se näyttää. Oma asento on ainakin usein vino, joten siihen pitää muistaa keskittyä. Vasemmalle käännökset sujuu mielestäni hyvin, oikealle ei juuri tehty.

Eteentulo "come"
Tehty sisällä namilla ja vielä hyvin läheltä. Sekoittaa helposti sivulle tulee, voisi olla vähän väljempi eikä tule aina suoraankaan. Enemmän siis eteentuloja!

Luoksetulo
Vauhtiluoksetulot sujuu kivasti, lähtee tosin hieman epäröiden ("come"), mutta kiihdyttää hienosti. Palkkaan jalkojen välistä. Nykyään viivytän palkkaa enemmän kuin aiemmin.

Kaukot
Sekoittaa välillä käskyjä ja tarjoaa vauhdilla vaihtoja itsenäisesti. Malttia pitää treenata, koska menee muuten ihan säheltämiseksi koko homma.

m-i-m sujuu ihan kivasti. Tehty lyhyellä (1-2m?) välimatkalla niin että seison. Kauhean söpö se on kun se lätsähtää maahan tai pomppaa istumaan :)

m-s-m paranee, m-s on mielestäni hyvä, mutta s-m etenee helposti kun vaan putoaa jaloiltaan maahan (siirtää takajalkoja joskus edesmmäs). M-s tehty pienellä välimatkallakin ja seisten, s-m teen vielä lähempää ja usein itse maassa istuen, jotta on helpompi auttaa ja huomata virheet.

s-i-s... emmä nyt oikein tiedä kummalla tekniikalla nämä opettaisin. i-s siirtyy hienosti taakse pienellä avulla, joten olisi varmaan helpompi opettaa etujalat paikoilleen, mutta silloin koira seilaa vähän kun tekee kaikki niin kuin opetettu. Hmm.... Mietitään ensin ja treenataan vasta sitten.
Ruutu "ruutu"
Tehty alustalla, lelulla ja näyttämällä. Alustalle menee hienosti, mutta katsoo selkeästi alustaa. Tänään treenattiin ensin kerta pallolla (pitkä matka, vauhtia, asennetta, ei paikan opetusta varten varsinaisesti), ja sen jälkeen lähempää näyttämällä, mutta jäi kerta toisensa jälkeen liian eteen tai tarjosi merkkiä, joten otin sitten loppuu taas alustalla. Ei vaan silläkään tunnu keskittyvän ruutuun vaan siihen alustaa, joten en tiedä oppiikko paikkaa niin... Toistojatoistoja :)

Merkki "merkki"
Palloa jokunen kerta taakse (vauhti, asenne) ja näyttämällä (paikka). Tehty vasta kolmena päivänä ja vuorotellaan nyt vähän ruudun kanssa. Hienosti kuitenkin hiffannut, ainakin vaikuttaisi niin :)

Nouto "nouda"
Puukapulalla, kun tarttuu "jes" (naksusana), lähden juoksemaan poispäin, vaihdan kapulan nameihin ja sitten leikitään. Kapulahan on parempi kuin lelut, eikä lelujenkaan vaihto oikein suju, joten mennään näin. Menee ja tulee vauhdilla! Tänään piti ensimmäistä kertaa odottaa kun heitin kapulan, pidin pannasta ja estin näin karkaamisen, malttoi kolmannella kerralla jo paremmin.

[note to self: pantaan joku ohut ja kevyt narunpätkä josta voi pitää kiinni (estää karkaamisen) kumartumatta itse]

Kapulan pito
Tunnaria pitää nätisti ja napakasti, pienellä puukapulalla pää painuu alas ja ote vähän löysä. Metallia ei kokeiltu vielä. Ollut hampaiden vaihtumisenkin takia vähän tauolla, ettei tuntuisi sen takia inhottavalta. Enää on yläkulmurit kiinni joten voisi varmaan edetä.

Tunnari "oma"
Omaa on etsitty nurmikosta ja lehtikasoista, namipalkka. Hienosti haistelee. Viime viikolla Susanin kanssa treenatessa Ruutille asettelemani tunnarikapulat jäi kentälle kun treenasin Priman kanssa ja se sitten eksyi jossain vaihessa sinne haistelemaan, oli jo yhtä vähän ottamassakin, mutta oli raukka niin kummissaan kun kaikki haisi tutulta :) Hienosti ja rauhallisesti se kuitenkin haisteli. Hassu pieni koira.

Liikkeestä jäävät
Tehty hyvinhyvin vähän. Istumista ("istu") ja maahanmenoa ("down") niin että itse peruutan hitaasti. Seisomisen käskyä olen lähinnä pohtinut, "sto" (ruotsalaisella oolla, jota mun saksalaisessa näppäimistössä ei ole :D) ja "steh" (jota en osaa lausua sillä saksalaisella suhuässällä) sisältää molemmat ässän, joka on jo istumisessa. Tuppavat muutenkin menemään helposti sekaisin, Ritalla on "halt", mutta se ei ole tarpeeksi napakka. Ehdotuksia? Mitä itse käytät?

Kierrot
Irtoaa vähitellen paremmin, tänään kiersi ekaa kertaa jalkapallomaalia, joka sujuikin tosi hienosti. Irtosi ihan ongelmitta kun hiffasi jutun juonen. Näihin ei ole yhdistettyv vielä mitään liikkeitä, paitsi agilitysiivekkeitäkin kierretään. Käskyäkään ei ole, kun olen vähän miettinyt että opettaisin suunnat... eli tolpan kiertäminen niin että kääntyy oikealle ja niin että kääntyy vasemmalle, lähinnä agilityä silmällä pitäen.

Paikalla olot
Istumisia tehty iltaruokatreenailujen päätteeksi, eilen istui ainakin 45s :) Paikalla makuuta vasta aloiteltu, kaukojen hötkyily näkyy tässä. Palkkaan pään laitosta maahan , mikä tuntuu vähän rauhoittavan, pysyy ehkä paremmin suorassakin? Kääntyy nimittäin aika helposti lonkalle (pennun löysyyttäkin varmaan), ei tosin treenatessa, mutta joskus muulloin.

TEMPUT( / koiratanssi...):
Alustalla pyöriminen
Vastapäivään sujuu, myötäpäivään menee houkuttelemalla (ja vaihtaa samalama vastapäivään jos ei ohjaa)


Jalkojen välistä pujottelu "pujo"
Alkaa sujua. Kulke tosi tiivisti mun jalkojen vierestä ja sen verran ripeästi että kävely on vaan vähän hankalaa :D

"Häpeä"
Tälläinen temppu kyseessä. Prima ei tosin taida laittaa päätä noin alas, ehkä parempi niin. Tarjoaa hienosti :)

Pyörähdys vasempaan "vasen"
Suuntien opettelun tiimoilta... Houkuttelemalla olen pyöritellyt Primaa jo pidempää, mutta tempun opiskelu aloitettiin tänään (eli pyritään houkuttelusta eroon). Näyttää lupaavalta.

AGILITY:
Kontaktit nenäkosketuksella
Saatin kotiinkin miniatyyri (n. 20cm korkea) A :) 2o2o kontaktit nenäkosketuksella. Tarjoaa hienosti, vielä aika kiinni targetissa (välillä jo ilmankin). Itse olen takana ja palkkaan heittämällä namin eteen. Pari kertaa otettu oikean puomin lopussa.

Putki "putkeen"

Vauhdilla!

Ohjauskuvioita
Siiviekkeiden kiertojen yhteydessä. Valssia, poispäin käännöstä, sylkkäriä... Osaisi vaan itse paremmin! Leikkausta aloiteltiin lelun avustuksella eilen.

Puomi

Pari viikkoa sitten pääsi, tai joutui, kävelemään koko puomin yli ja P oli aika kauhuissaan moisesta. Eilen hölkkötteli rentona läpi ja oli menossa uudestaan, joten se riittää. Seuraavan kerran sitten joskus, kun voidaan tehdä oikeasti ja vauhdilla koko puomia :)

Treenit pitäisi myös suunnitella paremmin, esim. viikoittain aiheet joihin keskittyä.

Ritan käytiin viikko sitten Hau-Maussa ortopedin tutkimuksissa. Kuvattiin varmuudeksi polvet, lonkat, selkä ja oikea kyynär, kaikki kunnossa!! Oikealta puolelta pari-kolme lihasta jotka kireät. Syönyt nyt viikon Rimadyliä, mutta käytökseltään mielestäni kuten ennenkin, joten mitenkään kauhean kipeä se ei ilmeisesti ole ollut.

Rita on eilen ja tänään tokoillut ja vähän temppuillut. Tokossa kaukot hyvin, jäävissä otti oikeat asennot (hitaat), seuraamisessa edistää, luoksetulo KAMALA, metallinouto vauhdilla ja kapulaan törmäillen & pudottaen, evl ruutu vauhdilla ja paikka hukassa (merkki oli hieno!). Jep, ehkä me keskitytään tosiaan siihen koiratansiin.


Ronja trimmattiin jonkun aikaa sitten ja on nyt talon ainut siisti snautseri kun Rita alkaa muistuttaa jotain ihan muuta.

0 kommenttia: