keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

Ensimmäistä kertaa erivoissa

Nyt se on sitten takana, ensimmäinen kerta tokon erikoisvoittajaluokassa. Koe ei mennyt järin hyvin, virheitä tuli tutummissakin (kaukot, luoksetulo, tunnari...) liikkeissä. Tuloksena 204p. EVL3. Sijoitus 3/4. Tuomarina oli Reijo Hagström. Kokeen jälkeen tuntui että mikään ei sujunut, mutta kun näin jälkikäteen on vähän mietiskellyt ja katsellut videoita, niin oli siellä jotain hyvääkin :).

Paikallaan istuminen 10
Ihan nappiin. Istua jökötti koko ajan. Videolta katsottuna huomaa että katsoi kerran kentän sivuun, mutta muuten tuijotti tiivisti piilolle.

Paikallaan makuu 10
Pysyi hyvin vieressä vaikka kaikki muut käskivät koiransa ensin maahan. Meni maahan vähän sivuun musta, sillä tavalla hassusti. Rintamasuunta oli sama mutta väliä tuli lisää. Noin puolessa välissä laski pään tassujen väliin ja piti sen siinä kunnes tulin kehän reunaan. Ei reagoinut liikkeenohjaajaan lainkaan :). Ohjaaja sitten töpeksi lopussa. En jännityksissäni kuunnellut kunnolla liikkeenohjaajaa enkä muistanut sääntöjä siinä hetkessä, eli kun piti mennä ensin koirien taakse meninkin suoraan sivulle. Lo toisti sanomansa jolloin tajusin mokani. Rita nousi hyvin istumaan mutta meinasi mennä maahan kun muita koiria käskytettiin oli jo menossa, mutta liikautin vähän jalkaa niin ettei mennytkään. Tuomari oli kiltti eikä rokottanut mun mokasta eikä ilmeisesti huomannut mitä lopussa tapahtui.

Seuraaminen 9
Meni oikeinkin kivasti. Juoksussa täyskäännökset tosin aika kamalia, ei käytä takapäätään. En oikein tiedä miten tätä voisi korjata. Yhdessä vasemmalle käännöksessä lisäksi tuli joku katkos ja suunnilleen jyräsin koiran siinä. Taaksepäin askeleet ei menneet oikein hyvin, Rita ei peruuttanut vaan jäi melkeimpä paikoilleen ja korjasi siitä sitten sivulle. Muutoin siis mielestäni oikein kivaa seuraamista :) Paitsi että mun pitää itse opetella juoksemaan, olin tosi jäykkä ja se näytti ihan kamalalta.

Idari 7
Muuten hieno, muttei istunut. Seisominen (jossa on ollut ongelmia) sentään sujui :) Enkä tajunnut katsoa sitä ajoissa. Lisäksi unohdin maahanmenossa odottaa lo:n lupaa, sanottiin sitten onneksi jota kuitenkin yhteen ääneen :). Muistelisin että säännöissä sanotaan että jos yksi asento on väärä, korkein mahd. arvosana on 6, joten tuomari ei ollut erityisen tiukka tässä.

Luoksetulo 5
Ei pysähtynyt seisomaan. Reagoi kyllä nopeasti, muttei pysähtynyt ja lähti ravaamaan kohti. Rita on ennenkin ottanut askelia, vaikka on jo melkein pysähtynyt, mutta tätä en ole saanut oikein korjattua. Pitää miettiä miten saan sen oikeasti pysähtymään heti. Olen heitellyt palloa lähiaikoina paljon, mutta ilmeisesti se ei auta tähän ongelmaan. Maahanmenokin vähän huono. Tuli vikankin pätkän (vaikka se sitten kutistui tosi lyhyeksi) laukalla, joten treeneistä on ollut hyötyä :) Videolta näkee että alun maahanmenossa Rita menee jotenkin hassusti vinoon.

Ruutu 0
Ei irronut ekalla käskyllä merkille. Toisella lähti, mutta merkki oli vähän huono. Ei pysähtynyt kunnolla ja oli jo menossa ruutuun (hyvä toisaalta sekin). Ruutuun irtosi hyvi ja meni vauhdilla. Muttei (taaskaan) pysähtynyt seis-käskystä vaan alkoi etsiä alustaa. Eksyi ruutuun, käskin maahan, mutta oli puoliksi ulkona. Olisi ehkä kannattanut odottaa että koira oikeasti tarjoaa keskikohtaa ja käskeä sitten maahan. Loppu ihan ok.

Tästä kohtaa laitettiin poikki, eli liikeet tehtii kahdessa erässä.

Ohjattu nouto 8
Odotuksiin ja treenien sujumiseen nähden loistavasti :D. Merkki oli ok. Meni ensin vähän sivuun, mutta korjasi hienosti luotisuoraan, taitava Rita! Meillä oli vasen kapula. Rita lähti hyvin ja meni oikealle kapulalle, mutta alkoi sitten katsella maisemia. Annoin nouda-käskyn, jolla otti heti kapula ja palautti laukalla! Noutojen palautuksiinki olen halunnut lisää vauhtia, tässäkin asiassa treenit on tuottaneet tovottua tulosta. Luovutus olikin sitten aika kamala. Tuli hyvin sivulle, mutta kun käskin irrottamaan (siis samaan aikaan kun tartuin kapulaan) Rita irrotti - ja pomppasi ylös. Noh, näinhän olen sille itseasiassa vahingossa opettanutkin. Otetaan harvoin noutoja ihan loppuun asti ja vauhdin takia olen palkannut nopeasti sivulle tulon jälkeen, nappaamalla kapulan jotenkin sen suusta samaan aikaan kun heitän sille pallon. Ei pidä kuitenkaan liikaa innostua onnistumisesta, vaan muistaa tehdä vielä helpompia harjoituksia, koska liike ei oikeasti vielä varma.

Tunnistusnouto 6
Kapulan sain juuri ennen liikettä. Alku oli hirveää sähellystä. Sanoi Ritalle paikka ennen lo:lle vastaamista, mutta se lähti silti mukaan kun käännyin. Jäi sitten jotenkin puolittain epämääräisesti. Kun käännyin tönäisin vähän Ritaa, se nousi seisomaan vinoon eteeni ja jäi siihen. Katseli vähän lo:ta, mutta lähti hyvin kapuloille ja toi oikean. Luovutus oli ohjattuakin kamalampi. Tuli taas hyvin sivulle, mutta nyt tiputti kapulan kun olin kumartumassa ja pomppasi taas pystyyn. Sen enempää miettimättä nappasin kapulan maasta. Alku ja loppu siis huonoja, mutta pääasia, eli oman etsiminen, sujui kuitenkin hyvin. Ja palautti taas laukalla :).

Hyppynouto metallilla 8
Heitin itse hienosti suoraan ja tarpeeksi kauas. Rita lähti hyvin, tosin tuomari huomautti että nouda-käsky pitäisi sanoa ennen kuin koira hyppää, ai. Selvispähän sekin. Sanoin sen nyt kun koira oli hypyn päällä/laskeutumassa. Empi kapulan ottamista melko kauan, mutta otti ja toi hyvin. Tässä palautuskin ok.

Kaukot 5
Kaksi käskyä että sain sen maahan alussa. Ei ollut oikein kuulolla. Vaihtoi kaikki nopeasti ekasta käskystä mutta etenkin melko paljon, tuomarin mukaan n. 95% mitastaan. Etenkin alun maahan-seiso ja istu-maahan, muut teki jotakuinkin oikein.

Paljon siis riittää tekemistä, mutta oma treenimotivaatio oikeastaan vain kasvoi. Meillä ole enää kokeita ennen Saksaan lähtöä, joten voidaan hyvin keskittyä nyt yksityiskohtien treenaamiseen. Tässä kokeessa moni pieni juttu pieleen, mutta ei se nyt niin mahdottoman huonosti mennyt.

Listasinkin jo eilen asioita mitä treenaillaan:
- Noutojen luovutukset. Palkka vasta irrotuksen jälkeen kun pysyy paikoillaan. Ohjaaja koskee kapulaan, mutta koiran pitää pitää kiinni. Jos haluaa vauhtia niin palkkaa suoraan juoksusta tai sivulle tulon jälkeen ottamatta kapulaa koiralta. Kyllä se sen itse irrottaa. (vauhtiharjoituksiakaan ei saa jättää pois vielä!)
- Sivulla maahanmeno (ettei ota etäisyyttä ja menee suoraan). Autan kädellä niin että koira menee maahan "eteenpäin". Tätä on jo vähän tehtykin, mutta toistoja paljon lisää.
- Merkki (oli ehkä vähän löysä ja saisi mennä suoraan taakse). Jatketaan entiseen tapaan.
- Ruudun paikka ja pysähtyminen. Paikkaa ilman alustaa ja pysähtymistä niin että heitän heti pallon.
- Nopea tarttuminen kapulaan (ohjattu ja metalli). Palkka heti tarttumisesta
- Takapään käyttö. Jotenkin? Olen käskenyt Ritaa lähtemään peruuttamaan mun ympäri täyskäännöksistä. Käyttää kyllä silloin takapäätä, muttei ole kuitenkaan oikein auttanut. Etenkin juoksussa surkeaa.
- Ohjaaja opetellee juoksemaan
- Tunnarin alku. Palkkaa kun pysyy, toistoja
- Kaukot kaukaa. Takapalkkaa, toistoja, vaihtojen hinkkausta sisällä läheltä
- Luoksetulo. Seisominen jotenkin? Maahameno paranee. Sisällä kun treenaillaan kaukoja Rita menee maahan tosi nopeasti, joten otin liikkeestä maahan meno sisällä. Kun tämä parani, myös luoksetulon maahameno nopeutui.
- Jääviin varmuutta, ja sen jälkeen nopeutta
- Ohjatun suunnat. Vasen ja oikea lähempänä, keskimmäinen kaukana. Vahtistetaan siis loivaa kääntymistä. Palloilla
- Taaksepäin askeleet. Seinän vieressä? Paljon toistoja.


Tänään käytiin jo treenailemassa. Ensin Ritan kanssa noudon luovusta, jossa ei ollut mitään ongelmaa. Olinkohan kisoissa itsekin liian hätäinen? Ei kuitenkaan lopeteta treenamista tähän vaan otetaan lisää toistoja. Sitten tarttumisen vahvistamista ihan puukapulalla tasamaanoutona. Tarttui heti nopeasti (heitetty kapula tietty jo sinällään nopeuttaa). Samalla saa lisää vauhtia palautuksiin.

Sitten vähän peruutusta. Koitin ensin ilman seinää, ei oikein onnistunut. Lähti väistämään sivulle. Otin sitten jalkkismaalin vieressä paljon toistoja. Meni ihan ok. Loppuun kokeilin vähän ilman maalia, meni yhden askeleen ok, sitten kääntyi 90 astetta ja lähti peruuttamaan musta pois päin. Eli jatketaan vielä seinän kanssa :) Teki se kyllä välillä ilman tukeakin jotenkin.

Ronjan kanssa otin noutoa. Yritin treenata luovutusta. Kapula suuhun ja käskin sivulle. Aluksi meinasi pureskella. Ei oikein onnistunut sivulle tulotkaan, joten otin pari ilman kapulaa. Sen jälkeen alkoi pudotella kun kapula osui muhun. Komensin aika tiukasti. Teki sen muutaman kerran ja sitten kun onnistui niin palkkasin oikein ilosesti. Tämän jälkeen parani huimasti :) Otin sitten vähän vauhdistakin, eli heitin kapulan ja kun Ronja oli lähellä käskin sivulle. Sujui jotenkin kuten. Kapulalle meno vauhti vaan hiipui joten ajattelin ottaa loppuun pari vauhdista palkkaamista. Mutta kun ei ollut sitten enää mitään vauhtia mistä palkata. Etenkin kapulalle meno oli tosi laiskaa. Sain sitten jonkun kohtuullisen ja lopetin.

Ritan kanssa sitten ruutua ilman alustaa. Sujui oikeastaan tosi hyvin. Otti heti aika hyvän paikan ja pääsin palkkaamana. Monta toistoa näitä. Käskystä pysähtymistä koitin vahvistaa, mutta ei oikein toiminut. Eli siis toistoista huolimatta oikeastaan mitään muutosta ei tapahtunut. Loppuun vähän sivulle tuloja. Jätin vinot tai muuten huonot palkkaamatta ja palkkasin hyvät. Rita selvästi tajusi jutun idea ja paransi hyvin :)

0 kommenttia: