sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Reissu takana ja kisat edessä

Viikko sitten palattiin lomamatkalta. Lennettiin Milanoon josta junalla Sveitsiin. Hotelli oli pienestä kylästä joka sijaitsi reilussa 1400 metrissä. Reissattiin sieltä sitten junalla milloin minnekin ja loma päätteksin mentiin vielä yöksi Milanoon.

Tässä muutama kuva:



Vuorten rinteillä laidunsi ihania lehmiä. Huomaa kaulassa olevat kellot.


Etsi alla olevasta kuvasta paimenkoira.







Pilvessä. Kuva on otettu Pilatus vuorelta, korkeus 2132m.


Rita sekosi taas kun näki meidän pitkästä aikaa, mutta yllättäen Ronjakin oli aivan innoissaan :).

Tämä viikko on treenailtu Ritan kanssa varsin ahkerasti. Vaihtelevalla menestyksellä. Rita on ollut aika löysä, syynä varmaan liian pitkät treenit ja liika yhden liikkeen junnaaminen. Kenties helteisellä säälläkin on ollut vaikutusta. Rita kun on lenkeilläkin ollut varsin löysä. Ollaan treenailtu suunnilleen kaikkia liikkeitä, painotus ohjatussa ja ruudussa. Kaukoja ja jääviä myös melko paljon.

Tänään päätin treenailla yhtä asiaa aina vähän, eli vain pari toistoa per liike. Melkein onnistuin :D.

Alkuun ruutua. Otin ensin lyhyemmältä matkalta ilman merkkiä kerran. Ok. Sitten merkiltä irtoamista (ollut ongelmia). Vein koiran merkille ja lähetin ruutu. Yksi toisto molemmilta puolilta. Ihan ok. Saisi lähteä ruutuun säpäkämmin (suorapalkkaa?). Olen pitänyt ruudussa nyt kosketusalustaa, joka on toiminut ihan ok. Vähän meinaa nenä painua maahan. Otin vielä lähempää pari-kolme toistoa ruutua ja parani ihan kivasti. Ei etsinyt alustaa paljoa, jos ollenkaan. Parilla vikalla kerralla pysäytin "seis"-käskylla.

Sen jälkeen luoksetuloa. Vikaan pätkään (maahanmenon jälkeen sivulle) pitää saada vauhtia joten jätin koiran melko lähelle maahan ja kutsuin siitä. Melkein heti pallolla palkka oman selän taakse. Parani mukavasti. Ehkä neljä toistoa. Lisäksi otin pari seisomaan pysähdystä tolpan kierrolla. Heitin palloa joka kerta koiran yli. Josko sais sitä terävyyttä vähän lisää. En kyllä yhtään tiedä miten Rita pysähtyy kun matkaa 30-35m, se on niiin pitkä matka. Maahanmenoonkin pitäisi saada jotenkin sitä nopeutta.

Idari meni oikein mallikkaasti. Otin oikeastaan liikkeenä (eli neliö ja joka sivulla seisominen/istuminen/maahanmeno), mutta palkkasin paljon. Kaikki asennot tänään oikein!!! Huikeeta edistystä, kun toissa päivänä koira ei ymmärtänyt edes maahanmenokäskyä. Palkkasin aina heti kun otti oikean asennon ja kävelin ympäri, palkkasin pysymisestä. Maahanmeno saisi olla paljon nopeampi, muissa kiinnitän nyt huomiota lähinnä varmuuteen. Käsiavulla maahanmeno vähän nopeutuu, en vaan tiedä miten palkkaisin? Vinkkejä? Olen heittänyt palloa etutassujen väliin, mutta Rita ei oikein palkkaudu siitä. Nameilla oon tehnyt samaa, mutta niillä oikein saa sitä nopeutta... Vähän mietin että jos heittäis pallon koiran eteen? Taakse en ehkä viitsi kun sitten ei mene kunnolla maahan asti... Taaksepäin lähtiessä kun paino pitää saada taakse, menee silloin ehkä helpommin takapää edellä maahan. Niinkuin Rita muutenkin kyllä tekee. Noh, täytyy kokeilla jotain.

Loppuun vielä ohjattua. Koira istumaan 10m merkistä ja ensin kaksi toistoa oikealle. Kaksi palloa 10m merkin takana, n. 7-8m sivuun (en osaa selittää). Ensin yritin ohjata koiran kädellä merkille, mutta ei se oikein onnistunu. Otin sitten myös merkin mukaan. Ekalla kerralla lähetin läheltä, loput n. 10 metristä. Palkkasin melkein kaikki merkit (nameilla). Ekalla kerralla meinasi lähteä vasemmalle pallolle, kääntyi tosin oikein kautta. Kielsin ja uusi yritys joka ok. Toinen oikealle meni hyvin. Vasemmalle molemmat meni hyvin ja kolmannella laitoin keskellekin pallon. Kääntyi hyvin, vilkaisi keksimmäistä palloa juostessaan, mutta meni hienosti vasemmalle. Taitava Rita!! Otin nyt ennen merkkiä käyttöön "piste"-valmistelukäskyn. Käytän sitä ennen ohjattua ja ennen ruutua olen nyt pitänyt sitä pannasta kiinni, ehkä voisin käyttää siinä myös ennestään tuttua "missä"-sanaa, jolla etsii ruudun. Pitää vaan katsoa ettei ala sitten varastamaan suoraan ruutuun (mitä on tehnyt nyt ruudussa).

15.7 meillä on Salossa kisat, erikoisvoittajassa siis. Jännittää melkoisesti, mutta mennään vaan katsomaan millainen se evl on. Mitään tuloksia ei ole kyllä odotettavissa, oikeasti. Koska tykkään tehdä näitä tilannekatsauksia ja ne helpottaa huomattavasti treenien suunnittelua voisin tehdä sellaisen nyt evl:n liikkeistä.

Paikallaan istuminen, 2min
- sujuu hyvin, ei ongelmia

Paikallaan makuu häirittynä, 4min
- treeneissä sujunut hyvin. En kuitenkaan tiedä miten suhtautuu vieraaseen "häiritsijään". Jos se on joku Ritasta epäilyttävä mies...

Seuraaminen
- voisi olla parempaa, etenkin takapään käyttö. Parantunut kuitenkin lähiaikoina. Kääännöksestä ohjaajan ympäriperuuttamiseen lähteminen on auttanut.
- perusasennot voisi olla hieman nopeampia
- askelsiirtymät ok, peruutusta pitää tosin hioa (kääntyy)

Idari
- paljon lisää varmuutta, kun sujuu irtoliikkeinä paremmin alan ketjuttamaan
- pysyy asennoissa hyvin
- etenkin maahamenoon lisää nopeutta

Luoksetulo
- nopeutta molempii stoppeihin, loppuun vauhtia
- muistettava treenata myös pitkällä matkalla

Ruutu
- ei meinaa irrota välillä merkille, eikä merkiltä ruutuun
- vähän lisää vauhtia ruutuun menoon, samoin merkille

Ohjattu nouto
- varmuutta ja toistoja
- merkille lisää vauhtia
- pitäisi hankkia kapulat ja kokeilla niilläkin joskus

Hyppynouto metallikapulalla
- menee jotenkin
- palautus saisi olla nopeampi
- metalli suussa hyppääminen oli ensin hankalaa, pitäisi saada lisää toistoja

Tunnari
- toistoja, että rutiini säilyy
- palautukseen vauhtia
- liikuttaa vieraita haistellessaan, miten siitä eroon??

Kaukot
- i-s ja s-m vaihdot kadonneet jonnekin, toistoja
- treenattava myös pidemmällä matkalla

2 kommenttia:

Natalis kirjoitti...

Hei!
I don't speak much of Your language, just basics, but i love Your pictures, are they made in Finland?

Kuulostaa hyualta
Kiitos paljon!

:)

Leena kirjoitti...

Thank you :). Pictures are taken in Switzerland.

- Leena