keskiviikko 18. kesäkuuta 2008

Ronjalle ALO1, juoksukontakteja ja Riitan koulutusta

Viikossa on taas ehtinyt tapahtua paljon. Keskiviikkona suunnistettiin tosiaan mökille, jossa koirat, etenkin Ronja, tykkäävät kovasti olla.

Aloin heti keskiviikko iltana treenaamaan Ronjan kanssa juoksukontakteja (tietoa metodista täällä). Ronjan kanssa kun ei ole mitään hirmuisia tavoitteita niin sen kanssa voi rohkeasti kokeilla kaikenlaista. Tuskin saan juoksukontakteja valmiiksi ennen lähtöäni, mutta väliäkö sillä :D. Haluan kuitenkin kokeilla itse näiden kouluttamista ja Ronja saa olla koekaniinina. Juoksukontakteja treenattiin mökillä ollessa aika paljon: keskiviikkona, torstaina, perjantaina ja lauantaina. Kaikki treenit on videoitu ja olen kerrännyt jokaisesti harjoituksesta tiedot koneelle taulukkoon (mm. se kuinka monta tassua kontaktille osui, annoinko palkkaa jne.). Tarkoitus olisi saada videot jossain vaiheessa nettiin. Sain eilen illalla lankun tänne kotiin, joten varmaan tänään tai huomenna jatketaan treenejä.

Torstaina meillä oli tosiaan Ronjan kanssa tokokoe Pieksämäellä, tuomarina Marko Puranen. Tatuoinnin tarkastus oli Ronjasta ihan kamalaa, se yritti pakittaa ties minne. Juoksutarkastuskin oli aika epämukava.

Luoksepäästävyys oli tietenkin ensimmäinen liike. Ronja aristeli tuomaria yllättävän paljon. Väisti kun tuli lähemmäs ja tyytyi haistelemaan kättä. Jos tuomari yritti koskea, pakitti vähän lisää.

Paikallaan makuu sujui ihan nappiin. Meni ensimmäisestä käskystä maahan, makasi rauhassa ja nousi ylös ensimmäisestä käskystä. 10

Hihnassa seuraaminen oli vielä jotenkin siedettävää. Kaavio oli L:n muotoinen ja vasemmalle käännöksen jälkeen tuli pysähdys, täyskäännöksen jälkeen juoksuosuus. Alku meni ihan nätisti. Pysähdyksen jälkeen Ronja ei seurannut vaan laahusti siinä vieressä, täyskäännös oli ihan järkky. Juoksussa alkoi sitten taas seurata, mutta oikealle käännöksessä ei olisi tullut mukaan, tuli siinä vähän hihnasta nykästyä... Loppu taas ok.

Vapaana seuraaminen oli kamalaa. Alkuun seurasi taas ihan nätisti, mutta vasemmalle käännöksessä pysähtyi ja alkoi tuijottamaan jotain kehän laitaan. Tuli siinä sitten annettua muutama ylimääräinen käsky, että koira suostui lähtemään taas liikkeelle. Seurasi pätkän nätisti, mutta pysähdyksessä käveli mun ohi ja alkoi taas tuijottaa taakse jotain. Käskin uudestaan sivulle. Sitten taas nätisti välissä, mutta oikealle käännöksessä jäi taas tuijottamaan, siinä vielä yksi ylimääräinen käsky. Loppu ok. Tästä huikeat (ansaitusti)

Liikkeestä maahanmeno oli hitaahko ja selkeästi takapään kautta. Seuraaminen oli nyt hyvää. Tästä 9

Luoksetulo ei myöskään oikein sujunut. Ronja oli tulevinaan melko reippaasti, mutta kuitenkin haisteli melkein koko matkan tulleessa. Meni vähän mun taakse ja siitä hitaasti sivulle. 8

Liikkeestä seisominen meni hyvin. Seuraaminen oli hyvää, pysähdys musta ihan hyvä. Rintamasuunta oli kuulemma vähän vino.

Hyppykin sujui ihan mallikaasti. Irtosi reippaasti ja hyppäsi hyvin. Pysähtymiskäskyn jälkeen vähän liikkui, mutta ihan ok kuitenkin. Tuomari oli sanomassa jotain (että joku ei mennyt ihan hyvin), mutta antoi kuitenkin 10 ("tai no, ei mitään. 10"). Ei varmaan itsekään ollut varma paljonko pisteitä oli tulossa ja ajattelin sitten että ei annan sellastai nippanappa ykköstä :D Ehkä.

Kokonaisvaikutelma 8½. Ronja oli vähän välillä haahuilu meiningillä, mutta teki kyllä osan tosi kivasta. Varmasti paljolti häiriötreenin puutetta. Olisi saanut olla innokkaampi, mutta teki (silloin kun teki) ihan iloisesti.

Yht. 167p. ALO1. Sijoitus taisi olla 7. tai sinne päin...

Ritan kanssa treenailtiin mökillä vähän. Lähinnä merkkiä. Vähän paikallaan istumista, ruutua ja liikkeestä seisomista.

Sunnuntaina lähdin aamulla junalla Varkauteen katsomaan agilityn SM-kisoja. Huonosta säästä huolimatta oli kiva päivä. Maxien SM finaalia oli taas jännää seurata! Tulin kisoista kotiin Lehtiön Anjan kyydissä. Pitkä matka sujui rattoisasti :).


Eilen oltiin Riitan ykstyistunnilla treenailemassa vähän uusia liikkeitä.

Merkki:
- jatketaan samaan malliin, sujuu hyvin

Ruutu:
- paikan opettaminen Ritalle tuntuu olevan vaikeaa, joten vaihdan varmaan vähän tapaa. Eli opetetaan koira juoksemaan tötsien välistä ja pysäytetään se sitten itse. Palkan voi pitää siinä takamerkkien välissä ja välillä vielä taempana. Pysähtystä voi treenaillaan erikseenkin. Pysäytystreeneissä palkka lentään koiralle (miel. ruutuun) heti, jotta oppii reagoimaan nopeasti.

Ruudun ja merkin yhdistäimnen:
- tehtiin harjoitus jossa lähetin koiran merkille, palkkasin, kävin näyttämässä ruudun, palasin alkuperäiselle paikalleni ja lähetin ruutuun. Meni tosi hienosti. Ruutu oli nyt hieno, juoksi kovaa sinne missä palkka usein on, mutta ei alkanut etsimään sitä :)

Ohjatun suunnat:
- pallo/kosketusalusta (Riitankin mukaan kosketusalusta voisi olla ehkä parempi) n. 2m koiran taakse, 6-7m sivussa (jotta koira oppii tekemään vähän isomman kaaren ja kääntymään reilusti). Pikkuhiljaa siirretään kauemmas. Alkuun vain yksi pallo/alusta, kun suunnat on hallussa kaikki kolme. Koira jätetään istumaan (siihen kohtaan missä koira on perusasennossa), viedään pallo/alusta, ohjaataan koira merkille, lähetetään palkalle/alustalle. Otettiin pari toistoa, jotka sujui oikein hyvin, vielä kun muistais ite mikä on oikea ja mikä vasen...

Idari:
- näytin miten seisomista on nyt tehty ja Riitan mukaan se on ok (tosin tänään meni taas ne treenit ihan surkeasti, yritän taas ahnehtia)
- istuminen (ongelmana että saattaa liikuttaa tassuja). Pudotetaan palkka koiran eteen (ennaltaehkäistää liikuttelu) ja vapautetaan sille kun on paikoillaan
- kannattaa ketjuttaa etuperin. Yleensä seisominen on istuminen on vaikeimmat, maahanmeno helpoin. On parempi vahvistaa enemmän niin heikompia.

Luoksetulo (maahanmenoon nopeutta)
- ainut fiksu tapa mikä keksittiin on se että otetaan läheltä ja avustetaan omalla liikkeellä, pallo palkkana (heitetään etujalkojen väliin). Pitää muistaa katsoa että menee maahan asti.
- toinen tapa on se että avustaja heittää pallon taakse (ikään kuin takapalkka, paikallaan oleva pallo ei luoksetulossa motivoi tarpeeksi). Näissä palkataan kaikki ja toivotaan että nopeutuu. Mulla on kuitenkin mahdollisuus treenata avustajan kanssa melko harvoin, joten eka tapa parempi.

Paikallaan istuminen
- lisätään vähitellen aikaa
- ensin helpotetaan, kun on tehty enemmän voi huomauttaa jos valuu maahan
- muistettava ottaa myös riveissä
- pallopalkka hyvä tähän (heitän taakse), pitää vähän korkeammassa vireessä -> ei valu niin helposti maahan
- jos ongelmia tulee esim. levottomuuden kanssa voi palkata piilolle (esim. namikippo). Koira oppii että siellä mihin ohjaaja menee on palkka ja odottaa jännittyneempänä. Voi tosin aiheuttaa etukenoa

Riitta kertoi että hänellä on yksi pennunkyselijä Saksasta. Voisin saada hänen kauttaan tietoja alueen tokoharrastajista :) Riitta sanoi että kannattaa ennen lähtöä mennä kerran tai kaksi Suomessa erivoihin niin on sitten helpompi mennä siellä kisaamaan. Hurjaa! Harmitteli vähän että lähden Saksaan just nyt, muuten olisi voinut mennä talvella karsintoihin... Riitta tiesi myös kertoa, että Saksassa tokon taso on kuulemma Suomea huonompi.

0 kommenttia: