keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Roonja kakkosiin ja paaljon muuta

Tosi aktiivisesti on tullut taas päiviteltyä tätä blogia, joo-o. Tässä välissä on ehtinyt tapahtua jonkin verran. Isoimpana juttuna varmaan se että Ronja nousi viime sunnuntaina Stadi Gamesissä kakkosiin! Muun viikonlopun vietin Susanna Mölsän (pk-)tottisseminaarissa. Oli kyllä mielenkiintoinen ja oli kiva tutustua vähän erilaiseen koulutustyyliin. Ehkäpä jotain vinkkejä omaankin treenaamiseen tuli. Ja nyt on LOMA!! IHANAA! Ehtiipähän touhuta koirien kanssa rauhassa kaikenlaista :). Seassa piristämässä muutama kuva rauniopäivästä (10.5). Sain vihdoin ladattua nekin kuvat nettiin.



Eilen Rita ja Ronja kävin Hyvinkäällä eläinfysioterapeutti Riina Kellman-Raution hoidettavana. Ronjalla oli rintaranka jumissa, mutta se aukesi ihan hyvin. Johtuu niistä lukuisista tömäytyksistä mitkä Rita on aiheuttanut. Lisäksi Ronjalla syvätuki voisi olla takapäässä parempi. Mm. hitaasti (yksi jalka kerrallaan ilmassa) kävelyä ylimäkeen (n. 1m kerrallaan), peruutusta niin että taakse laitetaan esim. kirjoja tms. niin että koira joutuu vähän miettimään miten käyttä takajalkojaan. Yksi harjoitus on sellainen että etujalat laitetaan jollekin korokkelle ja takapää kiertää ympyrää siinä ympärillä. Jotkut on opettanut sen ihan temppuna koiralle (mm. http://www.youtube.com/watch?v=71f47WjXTaY&feature=related), pitäisköhän munkin... Rita on jo kauan liikkunut vinossa ja Riina löysikin siihen syyn. Ristiluu oli vinossa niin että oikea puoli oli alempana ja edempänä. Tämä aiheutti sen että vasenta takajalkaa on vaikeampi käyttää. Riina sai suoristettua sen ja koiran pitäisi kuulemma itsekseen suoristua kun se huomaa että sitä vasentakin jalkaa voi käyttää ihan normaalisti. Jonkin verran voi tehdä vasemmalle ympyröitä, jolloin vasenjalka on sisällä. Syynä vinoitumiseen on joku kova tömähdys/törmäys. Riinakin sanoi että ei niitä voi oikein mitenkään välttää, koiran elämässä niitä tulee väkisinkin, eikä koiria leikkimästä pidä kieltää. Pitää vaan käydä aina välillä tsekkaamassa että kaikki on kunnossa. Ristiluun suoruuden voi tarkistaa kun katsoo onko takapäässä olevat pienet "tapit" samassa tasossa kun koira seisoo takajalat tasan.



Rita toko kurssi loppui jo aikaa sitten ja Ritan voittaja debyytti senkun lähenee. Kuten aina ennen kisoja kaikki menee treeneissä nyt ihan perseelleen. Ei Rita kyllä muutenkaan ihan valmis vielä ole (mennään vähän katsomaan missä mennään), mutta viimeisen viikon aikana sille on tullut muutama uusi ongelma:
- liikkestän istumisessä jää seisomaan (n. sadalla toistolla alkaa olla jo sujua)
- tunnarissa nostelee vääriä tai lähtee jonnekin ihan muualle
- kaukoissa vaatii kaksoiskäskyjä, maasta istumaan ei meinaa nousta millään
- paikallaan makuussa on noussut istumaan
- ei mene ruudussa maahan (korjaantui muutamalla toistolla)
- luoksetulossa ei pysähdy, juoksee vaan (oikein tää ongelma tuli jo aikasemmin ja luoksetulot on ollut nyt ok)

Ihan kiva on ollut tässä treenailla... Ei vaan, pitäis oikeasti istekin hyväksyä että oma koira ei osaa vielä kaikkia juttuja kunnolla ja mennä sen mukaan. En voi vaatia siltä mitä se ei osaa ja alkaa kärttyillä siitä sille. Jos Rita osaisi nämä jututu varmasti, se tekisi ne oikein. Kisoissa pitää vaan yrittää olla itse positiivinen eikä ainakaan alkaa tiuskia koiralle.

Vähän vielä viime hetken katsaus liikkeisiin ja treenipohdintaa:
Paikallaan makuu
- varmuutta häiriössä, toistoja

Seuraaminen
- vireeseen ja kontaktiin pitää kiinnittää huomiota
- kontakti treenejä häiriössä
- täyskäännökset saisi olla tiiviimpiä

Liikkeestä istuminen
- toistoja, nopeutta
- sujuu kuitenkin ihan ok

Hyppynouto
- vinoja voisi treenailla erikseen, samoin omaa heittämistä
- sujuu oikein hyvin jos heitän edes kohtuullisen suoraan :)

Metalli
- motivaatiota, jää usein seisoskelemaan kapulan luo (en ole kuitenkaan uskaltanut nyt juuri palkkailla pelkästä ottamisesta, koska myös tipputtelu ja luovutus ovat olleet ongelmia)
- periaatteessa kuitenkin ihan siedettävä, joskin tarttuminen hyyyvin hidas ja vastahakoinen

Tunnari
- keksinyt tosiaan taas väärien nostelun ja tuonnin
- paljon lisää motivaatiota, nyt saattaa lähteä jopa jonnekin muualle tai mennä vaan seisoskelemaan kapuloiden luo
- ennen kisoja piilotellaan vielä omaa, superpalkalla!
- kisojen suhteen ei mitään suuria odotuksia, onnistuu tai sitten ei

Luoksetulo
- sujuu yllättänkin hyvin
- seisominen onnistuu jo kohtuullisen hyvin kaukaakin
- maahan meno voisi olla paljonkin nopeampi
- maahan menosta luo tulee ravilla (suorapalkkaa)


Ruutu

- lelu ruudussa valmiina ja toistoja vieraissa paikoissa, paljon!
- irtoaminen on kuitenkin parantunut, mutta eka kerta usein huono (ja kisoissahan ei ole kuin se yksi kerta)
- pysähtyminen ja maahan meno ihan ok
- kutsuja pitäisi treenata enemmän
- kisoissa onnistuminen riippuu siirä irtoaako Rita, ehkä irtoaa, ehkä ei

Kaukot
- periaatteessa ollut jo kauan ihan hyvässä jamassa, mutta nyt ilmennyt ongelmia (vaikka tätä onkin treenailtu aika usien)
- toistoja istumisen nousemiseen, myös muita vaihtoja kannattaa treenailla. Voi ottaa esim. sisällä erikseen

Voittajan koirakkoja on 10 eli aika monta. Toivottavasti me ei olla alussa niin ehtisi edes vähän nähdä etukäteen miten kaikki sujuu. Toisaalta sitten pääsisi nopeammin jännittämästä :D



Ronjan kanssa oltiin tosiaan agilitykisoissa Stadi Gamesissä su iltana. Ronjalla oli kaksi rataa, ensin hyppis ja sitten agirata. Hyppyrata meni oikeestaan tosi kivasti, mutta yksi rima tuli alas. Agiradalta rapsahti sitten viimeinen nolla ykkösistä ja sijoituskin huikea kolmas (55 koirakosta!!). Nollia tuli vain neljä vaikka rata ei ollut mitenkään älyttömän vaikea. Ronja jämähti (taas) kontakteille aika pahasti, mutta pääsi kuitenkin ihannneajan alle :) Ronja on kyllä hirmu helppo koira ohjata. Se osaa kaikki esteet, paitsi kepit (se ei osaa vieläkään pujotella itsenäisesti :D), varsin hyvin ja suorittaa ne itsenäisesti, Ronja irtoaa kohtuullisen hyvin, ei juurikaan pudottele rimoja, kääntyy melko hyvin ja koska se ei ole erityisen nopea, ehdin itse ohjaamaan sitä joka paikkaan. Tämä taitaa kuitenkin jäädä Ronja viimeiseksi agilitykisaksi, ainakin ennen mun Saksan vuotta.

Ritan ja Kyllikin kanssa on treenailtu agi aina silloin tällöin. Rita on ollut treeneissä ok, tosin oma ohjaus on ihan mitä sattuu. Oon saanut Rita jo useasti ohi esteestä kun käännän sitä liian aikaisin ja välillä en saa sitä kääntymään ollenkaan. Tosi hankalaa. Keppikulmia on treenailtu omassa pihassa vähän ja kai ne on aikanakin vähän edistyny. Kyllikki on ollut treeneissä tosi vauhdikas ja innokas. Sen kanssa on ollut ihanaa treenailla, vaikka se ei vielä paljon osaakaan. Kepeissä pitää nyt mennä itse oikein päin, kepit menee silloin paljon paremmin enkä itse mene niin solmuun. Kontakteilla paljon toistoja ja irtoamista pitää treenailla (ihan vaan hyppysuorallakin onnistuu hyvin). Kyllikin kanssa on treenailtu myös sivulle tuloa ja se alkaakin vähitellen sujua ihan hyvin. Käskyn vois lisätä jossain vaiheessa. Seuraamistakin on otettu vähän imuttamalla.

Melkein unohdin. Ronjan kanssa on treenailtu vähän jälkeä ja vähän enemmän jälkikeppien ilmaisua (Ronja ilmaisee menemällä maahan). Näitä on otettu naksuttimella jo joskus aikaisemminkin, mutta nyt olen taas vähän aktivoitunut. Ollaan otettu ihan jossain pihalla erikseen ja se sujuu jo varsin mallikkaasti. Ronja jopa etsii nenällä heinikosta kapulat ja ilmaisee ne sujuvasti. Pari-kolme kertaa olen tehnyt namittoman minijäljen jossa on keppejä. Aluksi eteneminen piti estää, koska Ronja ei olisi välittänyt kepeistä mitään. Naksautin heti kun huomasi kepin ja siitä sitten maahan. Viime kerralla (josta on tosin jo aikaa) piti enää vähän hidastaa ja Ronja meni itse heti maahan. Ehkä tää tästä, jos vaan sais tehtyä aikaisemmin.

Hmmm. Voisi laittaa tähän loppuun vielä muistiinpanoni (paperilta) viimeiseltä Riitan toko kerralta. Ovat sitten tallessa täällä.

Ruutu:
- suorapalkkaa
- vieraissa paikoissa
- paikkaa läheltä
- joskus kokonaisena
(näitä on noudatettu)

Luoksetulo (ongelmana oli pysähtymättömyys)
- takapalkkaa (vinku, virittely "vinku"-sanalla)
- seisomisesta takapalkalle
- seisomisesta "naks" ja palkka eteen (ei tullut seisomisesta luo vaan jökötti paikoillaan)
- suoria
- maahan menosta ohjaajan luo, suorapalkkaa
(takapalkka ei toiminut ritalla pitkään (aluksi toimi ja Rita alkoi sentäs pysähtyi käsimerkistä), se ei innostunut siitä tarpeeksi ja seisomiset huononi. Heittopalkalla on parantunut, juoksen vähän vastaan ja heitän taa)

Tunnari
- luovutus sisällä
- virittely (oma heinikossa)
- hankalat tunnarin paikat (esim. kohti ruutua)
- toistoja
(näitä ei olla juurikaan tehty, koska ongelmana ollut motivaation puute, olen palkannut nyt vinkulelulla että saisi intoa, tosin nyt sitten alkanut tuomaan niitä vääriä)

Kaukot
- seiso-istu toistoja
- häiriö
(seiso-istu toimii nyt, häiriötä pitäisi treenata enemmän)

0 kommenttia: